Naši dorostenci REPUBLIKOVÍ

Po několika letech jsme letos opět mohli sestavit hasičské dorostenecké družstvo. Tato skupina se začala utvářet již loňský podzim a společně s tvorbou družstva jsme si stanovili i cíl. Tím byla účast na republikovém kole. Jelikož bychom celé družstvo dohromady nedali, domluvili jsme se s kluky z Nových Homol, Drahonic a Svaté Maří na hostování. Společně jsme tak dali dohromady jedenáctičlenné družstvo. Bohužel kvůli některým zraněním během roku se někteří účastnit nemohli a do postupových soutěží bylo k dispozici potřebných osm reprezentantů.

První zkouškou našeho týmu byla Ledenická stovka. Celou zimu jsme pravidelně trénovali dvakrát až třikrát týdně. Zařazena byla tělocvična, posilovna, koridor, poté naše dráha a už v Ledenicích bylo vidět, že se dřina vyplácí. Po této soutěži, kde jsme měli ve svých kategoriích jednoho mistra, Víťa Neužil (Svatá Maří), jedno druhé místo Jenda Zoch (Drahonice) a jedno třetí místo Vilda Herda (Borovany), zbývaly přibližně tři týdny na pilování disciplín požární útok a štafeta 4x100m s překážkami.

Postupové soutěže u dorostenců začínají okresní soutěží, pokračují krajským kolem a první postupující se podívá na republikové mistrovství. V kategorii dorostenců je velmi těžké dát dohromady družstvo, jelikož všichni členové musí běžet na velké překážky, i v případě že jsou věkově v nižší kategorii. I z toho důvodu jsme letos měli hostující závodníky, kteří jsou již v kategorii střední nebo starší dorost a velkými překážkami mají zkušenost. Okresní soutěž se konala v neděli 2.6.2024 na krásném stadionu v Lomnici nad Lužnicí. Naši dorostenci soupeřili s třemi dalšími družstvy a postup na krajské kolo měl jisté pouze vítěz. První disciplínu štafetu naši dorostenci ovládli s časem 65,23s a mohli se tak plně soustředit na stovky. V této disciplíně se sčítá prvních pět časů ze sedmi startujících. Kluci obsadili první čtyři místa a pátým časem bylo šesté místo. I z této disciplíny jsme se součtem 98,51s brali první místo. Poslední disciplínou byl požární útok. Kluci nebyli ještě tak sehraní, ale i s časem 33,53s se jim podařilo vyhrát. Postup na krajskou byl náš!

V posledních letech jsme v Borovanech dorostenecké družstvo neměli, posledním úspěchem bylo druhé místo v roce 2017. Krajská soutěž pro nás tak byla opět novou zkušeností. Soutěž se konala v Českém Krumlově 16.6.2024. Dorostenecké soutěže se opět účastnila čtyři družstva ze čtyř okresů jihočeského kraje. V úvodní disciplíně běh na 100m s překážkami se nám dařilo ještě lépe než na okrese, prvních šest míst obsadili naši borci, a tak jsme ovládli celou disciplínu se součtem 93,50s. Štafeta 4x100m byla také o něco lepší a s časem 64,05s jsme získali další první místo. Požární útok se nám povedlo trochu vyladit a prvním pokusem kluci ukázali, že si jdou pro celkové první místo. Druhý pokus s časem 26,96s bylo příjemné překvapení a my už věděli, že jedeme na republiku! Od roku 2005 neměli borovanští dorostenci na republice účast, už jen to byl obrovský úspěch.

Republikové kolo proběhlo v neděli 30.6.2024 v jihočeském Písku, neměli jsme to tedy daleko. Po slavnostním nástupu, hymně a focení jsme se připravili na štafetu 4x100m s překážkami. V obrovské konkurenci mistrů republiky, reprezentantů a několikanásobných účastníků MČR se klukům povedlo zaběhnout nádherný čas 60,83s, který stačil na čtvrté místo. Druhou disciplínou byly stovky a poprvé v sezoně jsme si začali vybírat trochu smůly. Součet 95,36s tak pro nás nebyl uspokojující a sedmé místo také ne. Nicméně jsme se museli soustředit na útok, kterému jsme věnovali hodně času na tréninku. Pěkně rozběhlí první pokus nám v závěru ovlivnil vítr, který je při nástřikových terčích velmi nepříjemný a čas 31,04s jsme museli v druhém pokuse vylepšit. To se nám podařilo a čas 29,22s byl velmi krásný, ovšem v jedné sekundě se povedlo nastříkat osmi týmům a jelikož rozhodovali pouze setiny, pro nás to znamenalo sedmé místo.

Na republikovou soutěž jsme jeli sbírat hlavně zkušenosti a celkové pořadí pro nás byl velký úspěch. Se součtem 18 z pořadí ze tří disciplín jsme obsadili neskutečné 5. místo. Byli jsme tak první v pořadí za týmy, kteří mají ve svých řadách reprezentanty a juniorské mistry republiky, je to pro nás tedy velký úspěch. Družstvo ve složení Mikuláš Petr, Vilém Herda, Matyáš Čermák (všichni Borovany), Jakub Guňka, Antonín Hanzal, Martin Velek (všichni Nové Homole), Jan Zoch (Drahonice), Vít Neužil (Svatá Maří) dokázali co dlouho nikdo před nimi. Společně s družstvem dorostenek z Lišova, které vybojovali úžasné druhé místo a členem družstva byla i naše Lenča Vondrášková, zaznamenali nejúspěšnější účast jihočeských dorostenců na dorosteneckém mistrovství.

Děkujeme všem za podporu a klukům za nádhernou reprezentaci našeho města a sboru.

Martin Tomášek
trenér týmu

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *