Hasiči opět na startu

Náročná zimní příprava našich mladých hasičů a letošní první závody již nejen zaklepaly na dveře, ale několik jsme jich už absolvovali. Během zimy jsme pravidelně trénovali v tělocvičně a střelnici místní ZŠ, posilovně TJ a několik víkendů jsme strávili i v běžeckém koridoru v Českých Budějovicích, kam jsme si mohli přivézt i překážky. A jak dopadly zahřívací soutěže?

První soutěží byla Jablonecká hala dorostu a dospělých, kam vyrazili Mikuláš a Vojtěch Petrovi. Své první závody zvládli celkem obstojně a v celorepublikové konkurenci se neztratili. Dalším závodem pro dorost a dospělé byla tradiční Zlivská stovka. Zde nás reprezentovalo 6 dorostenců, 2 dorostenky a 2 muži. Nejlépe si vedli Vilém Herda 3. místo, Matyáš Čermák 4. místo a Vojtěch Petr 5. místo. Dorostenky byly ještě šikovnější, Marie Adamcová 4. místo a Lenča Vondrášková ve svém druhém závodě na 100 metrů s překážkami svou kategorii ovládla.

Hlavní pozornost jsme soustředili na obvodové kolo hry Plamen, ve které jsme se loni dostali až na republiku. Soutěž ve Štěpánovicích v sobotu 6.5. pro nás tak byla první zkouškou. Z Borovan jsme vypravili autobus s dvěma družstvy starších žáků a jedním družstvem mladších. Mladší letos zahájili svou druhou sezonu a nevedou si vůbec špatně. Jarní část soutěže zahrnuje disciplíny štafeta požárních dvojic, štafeta CTIF, štafeta 4x60m, požární útok a nově také na obvodě pro starší požární útok CTIF ve zkrácené podobě. Mladší si za své krásné výkony ve všech disciplínách vybojovali 5. místo a jen o vlásek jim unikl postup na okresní soutěž. Starší družstvo Borovany II. na tom bylo ještě o něco lépe. Nebýt drobností, díky kterým uhájili loňské čtvrté místo, mohli se umístit ještě výše. Bohužel, letos na okresní soutěž postupují pouze 3 družstva. Našim nejstarším se letos opět dařilo a své zkušenosti bez zaváhání zužitkovali. Ve všech disciplínách předvedli téměř bezchybné výkony a jejich 5 prvních míst z 5 disciplín jim zajistilo postup do dalšího kola, které proběhne začátkem června v Ledenicích.

První květnový víkend pro nás byl opět zatěžkávací. V neděli po obvodové soutěži jsme u nás pořádali vzpomínkovou soutěž Memoriál Václava Hanzala v běhu na 60 metrů s překážkami pro jednotlivce a aby toho nebylo málo u našich sousedů v Ledenicích jsme se o den později účastnili také 60tek a navíc 100vek pro dorost a dospělé. Šedesátek v Borovanech se účastnilo 160 dětí nejen z Jihočeského kraje, z toho 29 z Borovan. Ze starších dívek si nejlépe vedla Lenka Vondrášková, která s úžasnými časy postoupila navíc do semifinále a následně do finále, které také vyhrála. Kvalifikovala se tak do Brna na MČR. Mezi staršími chlapci slavil úspěch Matyáš Čermák, který si vyběhal 3. místo a poté v semifinále i finále porazil své tři konkurenty. I Matyáš pojede v září na MČR. Do Ledenic nás jelo o něco méně, přesto s větším nadšením. Mezi mladšími se podařilo Kačce Pozníčkové obsadit 5. místo a díky postupovému klíči se i ona podívá do Brna. Kategorii starších dívek opět opanovala Lenka Vondrášková. Mezi staršími chlapci si oproti předchozímu dni polepšil Matyáš Čermák a obsadil 2. místo. Poté začal závod pro dorost. Na start se postavilo 12 našich dorostenců. Včetně osmi statečných, kteří absolvovali úplně všechny disciplíny z celého víkendu. Je neuvěřitelné, co všechno zvládli, a navíc jak úspěšně. Proto si zaslouží být jmenováni. Od soboty až do pondělí, celkem deset soutěžních pokusů na čtyřech soutěžích dokončili Verča Nýdlová, Marian Kašpírek, Vojta Petr, Matyáš Čermák, Marie Adamcová, Natka Černá, Markéta Polívková a famózní Lenička Vondrášková, která neubrala ani při závodu na 100m a těsně obsadila 2. místo. Nejen jmenovaní, i všichni ostatní závodníci zaslouží velkou gratulaci za to, jak se jim dařilo. Je vidět, že hodiny píle a dřiny se vyplácí a v Borovanech máme skvělou generaci nástupců.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě, organizaci a chodu soutěže u nás v Borovanech, ale i ve Štěpánovicích a Ledenicích. Byl to sice velmi náročný víkend, nicméně plný úžasných zážitků. Vzhůru do dalších dobrodružství, které následují.

MT

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *